Chargement...

Chargement en cours

Stäng fönstretHem > Välbefinnande & Häls > Information om diabetes

Information om diabetesVad är diabetes?

Diabetes (mellitus) är sjukdomar som har gemensamt att mängden glukos (socker) i blodet är för hög eftersom kroppen inte kan använda det på rätt sätt. Glukos kommer från nedbrytningen av livsmedel som innehåller kolhydrater såsom bröd, ris, potatis, socker och annan söt mat, och från levern som tillverkar glukos. Insulin är ett livsnödvändigt hormon som tillverkas av bukspottskörteln, och hjälper glukosen att tas upp i cellerna där det används som ett bränsle av kroppen.

Upp

Antal diabetiker

Svensk statistik
I Sverige räknar man med att cirka 350 000 människor har diabetes, vilket innebär att nästan 4% av Sveriges befolkning har diabetes. Av dessa räknar man med att över 300 000 har typ 2 diabetes.*

Europeisk statistik
För tillfället har nästan 5% vuxna i Europa, dvs. 22,5 miljoner, diabetes. Av dessa har mellan 80-90% diabetes typ 2. Liksom i andra delar av världen ökar fallen av diabetes typ 2.**

*Källa: Svenska Diabetesförbundets hemsida, www.diabetes.se
** Definition av den europeiska regionen enligt International Federation of Diabetes: 463 miljoner vuxna i 40 länder. Källa: 2000 Diabetic Atlas från International Federation of Diabetes.

Upp

Två typer av diabetes

Typ 1
Typ 1 (insulinberoende) diabetes utvecklas om kroppen inte kan producera något insulin. Denna typ av diabetes framträder oftast före 40 års ålder. Den behandlas med insulin, injektioner och kost. Symptomen är följande:

 • Stora urinmängder
 • Ökad törst och hunger
 • Plötslig viktminskning utan uppenbar orsak
 • Svaghet och trötthet
 • Plötslig förändring av synen eller suddig syn
 • Illamående och kräkningar

Typ 2
Typ 2 (icke insulinberoende) diabetes utvecklas när kroppen fortfarande kan tillverka lite insulin, men inte tillräckligt; eller när det insulin som tillverkas inte fungerar ordenligt. De flesta som har diabetes typ 2 är överviktiga eller feta. Denna form av diabetes uppkommer oftast över 40 års ålder, men märks tidigare än vid 40 år i sydasiatiska och afrikansk-karibiska grupper. Den behandlas med bara kost eller med kost och tabletter, eller med kost och insulininjektioner. Några av symptomen för typ 2 är:

 • Återkommande eller permanenta infektioner på huden eller i munnen.
 • Svaghet, trötthet, dåsighet
 • Svullnad av händer och fötter
 • Kliande hud eller könsorgan
Upp

Ditt diabetesteam

Om du har blivit diagnostiserad med diabetes bör du få kontakt med och få vård av ett diabetesteam, enligt de nationella riktlinjer som finns i Sverige. Diabetesteamet bör bestå av följande personer*:

 • läkare som har kompetens och intresse för diabetes
 • särskilt utbildad diabetessjuksköterska
 • dietist
 • fotterapeut

*Svenska Diabetesförbundet rekommenderar att du har tillgång till ett diabetesteam och att du får information, utbildning, råd och stöd.

Upp

Livet kan vara sött med Canderel

Många patienter är förvånande när de får reda på att de har diabetes. Många ställer frågor såsom: ”Hur skall jag kunna fortsätta arbeta och resa?, ”Hur kan jag tala om det för mina vänner?”, ”Måste jag sluta äta mina favoritefterrätter?”

Människor som har blivit diagnostiserade är de som har haft tur. När du har diabetes är kunskap styrka, och den kunskapen gör så att du kan anpassa din livsstil för att skydda dig själv. Du kan följa ett kostprogram som en dietist hjälper dig med. Träning kan också inkluderas i ditt vardagsliv, och detta kan vara tillräckligt för vissa människor. Andra måste även ta oral medicin eller insulinsprutor för att kontrollera sockernivån i blodet.

Hemligheten bakom att kontrollera diabetes är en sund attityd och en hälsosam livsstil. Detta kan vara svårt till att börja med, men förändringar i sättet du lever är nödvändiga för att förhindra eller förminska riskerna och komplikationerna av diabetes.

*Svenska Diabetesförbundet rekommenderar att du har tillgång till ett diabetesteam och att du får information, utbildning, råd och stöd.

Upp

Äta för att må bra

Kosten för diabetiker är ingen speciell kost. Det är en normal, hälsosam kost rekommenderad för alla – mycket fibrer, lite socker och fett. Vad vi äter påverkar direkt vår blodsockernivå och kan också påverka kolesterolet i blodet. Det är viktigt att vi äter rätt mat för att förbli friska – mycket stärkelserik mat såsom bröd och potatis och mer frukt och grönsaker. När diabetes har blivit diagnostiserad, kan du få hjälp av en dietist för individuella kostråd.

Vill du veta mer, kontakta din diabetesförening: www.diabetes.se

Upp Retourner au sommaire
Canderelklubben
Räkna ut ditt BMI