Chargement...

Chargement en cours

Stäng fönstretHem > Välbefinnande & Häls > Din hälsa

Din hälsaSvenskarnas hälsa

I Sverige är över 42% av svenskarna överviktiga eller feta. Att vara överviktig är i nästan alla fall ett resultat av att du äter mer kalorier än du gör av med under dina dagliga aktiviteter. Fetma är ett stort problem som kan leda till ett antal mycket allvarliga hälsoproblem såsom diabetes, hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

Att vara överviktig eller fet kan markant minska din återstående livslängd och för att gå ner i vikt måste du verkligen hänge dig åt att äta nyttig mat som består av färre kalorier samt utöva fysisk aktivitet som passar den livsstil du har idag.

En balanserad kost som har lite fett och socker men innehåller alla näringsämnen du behöver, kommer inte bara att hjälpa dig att gå ner i vikt, men kommer också att förbättra ditt allmänna hälsotillstånd och kommer att hjälpa dig att förbli frisk.


Var och en har sin idealvikt

Att kunna definiera sin idealvikt är inte alltid så lätt eftersom det inte finns någon beräkningsregel och eftersom detta begrepp är individuellt. Om du mår bra både fysiskt och psykiskt är du på rätt väg! Idealvikten är inte bara en idealisk vikt statistiskt sett, ej heller en idealiserad eller önskad vikt, men den där du känner att du mår bra. Om din vikt är stabil, dvs. den varierar inte mer än 2 kg sedan flera månader eller flera år tillbaka, innebär det oftast att din vikt ligger nära din idealvikt.

Om du vill få en lite närmare uppfattning om din vikt kan du kontrollera den enligt BMI-metoden. Den tittar på relationen mellan din vikt och din längd och ger en indikation på om du är underviktig, normalviktig, överviktig eller mycket överviktig.

Stäng fönstret
Tillbaka till innehåll
Canderelklubben