Chargement...

Chargement en cours

Stäng fönstretHem > Frågor och svar

Frågor och svar


Om Canderel Stevia® och Stevia


Vad är Canderel Stevia®?

Canderel Stevia® är ett nytt sötningsmedel som sötar med en substans från den sydamerikanska steviaväxten. Canderel Stevia® är ett alternativ till socker och framställs av naturliga ingredienser och är kalorifritt.

Vilka ingredienser ingår i Canderel Stevia®?

Den verksamma beståndsdelen i Canderel Stevia® är högrenad Reb A - den sötaste substansen i den sydamerikanska Stevia Rebaudiana-växten. Denna substans, som kan bli upp till 300 gånger sötare än socker, blandas med andra naturliga ingredienser för att få fram den ljuvligt rena smaken hos Canderel Stevia® och för att förse detta sötningsmedel med kostfibrer .

Canderel Stevia® tablett:
    Ingredienser: Laktos (från mjölk), sötningsmedel (steviolglykosid), smakförstärkare, bärare (tvärbunden CMC), klumpförebyggande medel (kalciumsalt av fettsyror, kiseldioxid).
    Canderel Stevia® tabletter är ett helt kalorifritt sötningsmedel.

Canderel Stevia® pulver:
    Ingredienser: Maltodextrin, sötningsmedel (steviolglykosider), smakförstärkare.
    Canderel Stevia® pulver är ett sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll.

Canderel Stevia® portionsförpackning:
    Ingredienser: Glukos, sötningsmedel (steviolglykosider), klumpförebyggande medel (cellulosapulver), smakförstärkare.
    Canderel Stevia® portionsförpackning ett sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll.

Vad är stevia ?

Stevia rebaudiana är en ört inom Chrysanthemum-familjen, som ursprungligen växte vild som en liten buske i delar av Paraguay och Brasilien. Den har använts i århundraden som sötningsmedel i Sydamerika.
Det går att utvinna ett antal naturliga substanser ur steviaväxten; en som smakar bäst och är sötast av dem alla är den högrenade Rebaudiosid-A (Reb A), som används i Canderel Stevia®.
Utöver att vara ett sötningsmedel på bordet, används även Reb A i hela världen för att söta många livsmedel, såsom teer, läskedrycker, juicer, yoghurt, flingor och salladsdressingar.

Varifrån härstammar stevia?

Stevia rebaudiana är en ört inom Chrysanthemum-familjen, som ursprungligen växte vild som en liten buske i delar av Paraguay och Brasilien, där bladen användes som sötningsmedel sedan århundraden tillbaka - den kallas lokalt för “Ka’a He’e” eller “söt ört”.
Användningen av växten som sötningsmedel uppmärksammades av botanisten Antonio Bertoni år 1889. Han kallade den Stevia rebaudiana som en hyllning till den paraguayanske kemisten Dr O Rebaudi, som var först med att utvinna den söta substansen ur bladen.

Är stevian nyttig?

Eftersom steviasubstansen är upp till 300 gånger sötare än socker och inte innehåller några kalorier eller kolhydrater, utgör den ett hälsosamt alternativ till socker för dem som måste se upp med kalorier eller har problem med sockernivån i sin kost.
Studier visar också att stevia har ingen effekt på blodsockernivåerna och kan därför vara speciellt lämplig för diabetiker

Vad är skillnaden mellan Canderel Stevia® och sötningsmedel baserade på aspartam?

Skillnaden är den verksamma beståndsdel som ytterst står för sötman i dessa produkter. Canderel Stevia® är baserat på Reb A, den sötaste substansen i stevians blad, som blandas med andra naturliga ingredienser för att ge Canderel Stevia® en ren, söt smak.

Vad är Reb A?

Rebaudiosid A, eller Reb A som den vanligtvis kallas, är den sötaste substansen i steviabladen. Reb A blandas med naturliga smaker och andra naturliga ingredienser för att ge Canderel Stevia® en ren, söt smak. Reb A är mer än 300 gånger sötare än socker, så mycket lite räcker mycket länge av denna kalorifria eller nästan kalorifria sockerersättning.

Är Reb A en naturprodukt?

Ja, Reb A ingår som en naturlig substans i steviaväxten. Reb A är icke-syntetisk och ingenting runt Reb A är kemiskt eller strukturellt ändrat när den utvinns ur steviaväxten. För att få fram den renaste formen måste den dock genomgå en kristalliseringsprocess (liknande den vid sockerutvinning).

Hur produceras Reb A?

Hur tas Reb A-substansen fram? (Hur utvinns glykosiderna ur steviabladen?)
Reb A utvinns i en trestegsprocess. I första steget används vatten och alkohol för att utvinna såväl Reb A som steviosid (de huvudsakliga steviasubstanserna) ur steviabladen. I nästa steg används kåda för att separera Reb A från steviosid och andra substanser. Därefter filtreras, avsaltas och avfärgas Reb A innan den kristalliseras till högren Reb A.

Vad skiljer steviosid från Rebaudiosid A?
Reb A är den sötaste och minst bittra substansen i steviabladen. Rebaudiosid utgör 2-6 % av steviabladens torra vikt. Steviosid utgör 4-10 % av de torra bladen.

Är steviol eller steviosid biprodukter vid renodlings/utvinningsprocessen av Reb A?
Nej. Steviol, steviosid och Reb A anses alla vara steviolglykosider. När man utvinner Reb A är det mycket svårt att uppnå 100 % ren Reb A därför att rebaudiosid och steviosid förekommer naturligt tillsammas i steviaväxten. Renhetsgraden hos Reb A i Canderel Stevia® är 97 %.

Var hittar jag mer information om stevia?

Du hittar mer information om steviaprodukter på: www.globalsteviainstitute.com


Hälsa


Hur upptas och omsätts Reb A i kroppen?

Reb A omsätts först av mikrober i tarmen till steviosid och frigör en glykosmolekyl när den omvandlas till steviol. Den frigjorda glykosmolekylen används av bakterier i tarmen och absorberas inte. En studie av den mänskliga matsmältningsapparaten visar att steviol inte förändras eller förvandlas vid vare sig hög eller låg koncentration, vilket har konstaterats genom studiet av mänsklig avföring. Det tyder på att steviol är faktiskt stevians slutprodukt i kroppens matsmältningsprocess.

Kan diabetiker använda Canderel Stevia®?

Ja. Diabetiker uppmanas att kontrollera sina blodsockernivåer genom att begränsa mängden raffinerat socker i kosten. Canderel Stevia® hjälper till med att normalisera diabeteskosten, vilket ger dem störra varation och flexibilitet när de ska planera sitt totala intag av kolhydrater och ger dem möjlighet att tillfredsställa sötsuget utan att påverka blodsocker- eller insulinvärdena.

Hur kan Canderel Stevia® förbättra kosten?

Canderel Stevia®, precis som andra nästan kalorifria sötningsmedel, kan spela en avgörande roll när det gäller att minska kaloriintaget utan att gå miste om söta smaker. Som sötningsmedel på bordet kan det direkt ersätta socker och kan enkelt användas för att söta drycker, för att strös över flingor eller tillsättas favoritrecepten.


Canderel Stevia® ofarlighet / Reb A ofarlighet


Visar forskning att Canderel Stevia® är ofarligt att äta?

Att steviolglykosider (den verksamma beståndsdelen i Canderel Stevia®) är tjänliga som människoföda har bevisats genom ytterst noggrann, objektiv forskning, och amerikanska Food and Drug Administration samt Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) anser dem vara ofarliga för hälsan.
I april 2010 meddelade European Food Safety Authority’s Panel on Food Additives and Nutrient Sources att “steviolglykosider, som uppfyller JECFA:s specifikationer, inte är cancerframkallande, skadligt för DNA eller förknippade med effekter på fortplantning, hjärnans eller kroppens utveckling”.

Är Reb A ofarlig?

Stevians ofarlighet för hälsan har bevisats genom noggrann, objektiv forskning, och FDA och Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) anser den vara ofarlig. Mer än 200 omfattande studier vittnar om stevians ofarlighet. År 2006 gjorde World Health Organization (WHO) en noggrann utvärdering av de försöksstudier av steviasubstanser, som utförts på djur och människor på senare tid, och drog slutsatsen att ”steviosid och rebaudiosid A inte är skadligt för DNA in vitro eller in vivo (utanför eller i kroppen) och att steviols och dess oxidativa derivats skadlighet på DNA in vitro inte återfinns in vivo”. Rapporten fann heller inga bevis på någon cancerframkallande effekt.

Vad är Acceptabelt Dagligt Intag (ADI) av Reb A?

Efter att ha tagit hänsyn till alla tillgängliga data om stabilitet, nedbrytningsprodukter, matsmältning och skadlighet, bestämde European Food Safety Agency’s Panel on Food Additives and Nutrient Sources 2010 att det acceptabelt dagliga intaget av steviolglykosider, uttryckt som steviolenheter, är 4 mg/kg kroppsvikt per dag. Det är samma ADI som fastställdes av JECFA 2008.

Vad är Acceptabelt Dagligt Intag (ADI)?

Acceptabelt Dagligt Intag eller ADI är ett mått på en viss substans mängd (vanligtvis en livsmedelstillsats eller rest efter djurmedicin eller bekämpningsmedel) i mat eller dricksvatten, som en människa kan svälja dagligen under sin livstid utan att det medför någon hälsorisk. ADI uttrycks ofta i milligram (av substans¬en) per kilo kroppsvikt och dag.

Är Reb A ofarlig för gravida och ammande kvinnor?

Ja. Reb A kan ätas av gravida och ammande kvinnor. Reb A har testats och inga effekter på fortplantning eller hjärnans eller kroppens utveckling har hittats. Gravida och ammande kvinnor behöver dock tillräck¬ligt med kalorier för att kunna ge näring åt fostret eller barnet och bör rådgöra med en läkare eller dietist om sitt näringsbehov.

Är Reb A lämplig för diabetiker? Hur mycket påverkar Reb A blodsockernivåerna?

Ja. Canderel Stevia® är lämpligt för diabetiker som en del av en balanserad kost. Diabetiker uppmanas att kontrollera sina blodsockernivåer genom att begränsa mängden raffinerat socker i kosten. Canderel Stevia® hjälper till med att normalisera diabeteskosten, vilket ger dem störra varation och flexibilitet när de ska planera sitt totala intag av kolhydrater och ger dem möjlighet att tillfredsställa sötsuget utan att påverka blodsocker- eller insulinvärdena. Reb A ökar inte blodsockernivåerna.

Hur påverkas Reb A av receptbelagda eller receptfria läkemedel?

Det finns inga vetenskapliga bevis för att Reb A påverkas av något receptbelagt eller receptfritt läkemedel. I studier som hittills har utförts på människor, finns det inga rapporter om påverkan.

Bör man iaktta särskild försiktighet när det gäller barn och Reb A?

Reb A är ofarlig för barn så länge som de får tillräckligt med kalorier från andra livsmedel för att växa och utvecklas. Ett stort vetenskapligt bevismaterial bekräftar att Reb A är ofarlig för barn att äta.


Canderel Stevia® och du


Är Canderel Stevia® en naturprodukt?

Den verksamma beståndsdelen är Reb A - en naturlig substans i steviaväxten. Reb A är icke-syntetisk och ingenting runt Reb A är kemiskt eller strukturellt ändrat när den utvinns ur steviaväxten. För att få fram den renaste formen måste den dock genomgå en kristalliseringsprocess (liknande den vid sockerutvin¬ning) vilket betyder att den kanske inte uppfyller konsumenternas krav på att vara en naturprodukt.

Är Canderel Stevia® glutenfritt?

Canderel Stevia® är glutenfritt. Det innehåller inte vete, korn, råg eller havre.

Innehåller Canderel Stevia® fibrer?

Canderel Stevia® innehåller inte fibrer.

Tål Canderel Stevia® att kokas?

Canderel Stevia® som sötningsmedel på bordet är tänkt att ersätta sockret i både varma och kalla drycker, på flingor, frukt och yoghurt. Vi letar ständigt efter nya användningsområden för Canderel Stevia® i matlagningen, och vi förser konsumenterna med recept och tips på www.canderel.se

I vilka former finns Canderel Stevia®?

Canderel Stevia® hela sortiment finns tillgängligt: 200 st tabletter, 40 g Strö och för företag finns en större låda om 200 portionsförpackningar.

Hur lång är hållbarheten hos Canderel Stevia®?

3 år.

Skulle Canderel Stevia® kunna orsaka karies?

Canderel Stevia® orsakar inte karies eftersom det inte angrips av bakterier i munnen.


Canderel


Bryts Canderels huvudingrediens ner i kroppen precis som andra vanliga livsmedel?

Ja. Canderels huvudingrediens är aspartam, vars beståndsdelar finns naturligt och i mycket större kvantiteter i vanlig mat såsom frukt, grönsaker, och mjölkprodukter. Din kropp bryter ner denna ingrediens precis som den bryter ner de ovanstående.

Hur doserar jag Canderel?

Canderel används precis som socker och en tesked Canderel sötar lika mycket som en tesked socker. En Canderel tablett motsvarar en sockerbit. Om du har ett recept där sockret är angivet i vikt har du nytta av den här tabellen:

Mängd socker 1 tesked 1 matsked 50 g 100 g
Mängd Canderel 1 tesked 1 matsked 5 g 10 g
Kalorier du sparar 16 47 188 377

Kan Canderel hjälpa mig att hålla vikten?

Både i praktiken och i vetenskapliga studier har det bekräftats att Canderel kan hjälpa dig att minska eller hålla vikten, eftersom Canderel tillfredsställer behovet av sötma och nästan helt saknar kalorier. Canderel rekommenderas därför av näringsfysiologer och allmänpraktiserande läkare som en del av en kalorireducerad kost. En tesked Canderel strö innehåller 2 kcal och 1 tablett innehåller 1/3 kcal jämfört med 20 kcal för 1 tesked (5 g) socker.

Hur mycket Canderel tabletter och/eller strö kan jag äta varje dag?

Baserat på nivåer för accepterat dagligt intag (ADI) som fastställs av EUs Scientific Committe on Food och valideras av Livsmedelsverket kan en vuxen som väger över 55 kg konsumera upp till 87 Canderel tabletter eller 53 g Canderel strö.

Kan Canderel användas i matlagning och bakning?

Ja. Nya Canderel använder en unik blandning av ingredienser som smakar precis som socker och som går utmärkt att använda till bakning och matlagning, även vid temperaturer över 200°C under en lång tid i vanlig ugn, men även i mikro. Canderel strö kan ersätta socker, deciliter för deciliter, i många av dina favoritrecept.

Är Canderel lämpligt för barn?

Canderels huvudingrediens, aspartam*, bryts ner i beståndsdelar som finns naturligt och i mycket större kvantiteter i ett barns kost. EUs Accepterade Dagliga Intag (ADI) är:
a. Ett skolbarn (kroppsvikt 45 kg) kan konsumera upp till 70 Canderel tabletter om dagen.

b. Ett mindre barn (kroppsvikt 20 kg) kan konsumera upp till 30 Canderel tabletter om dagen.

c. Vi rekommenderar inte Canderel till spädbarn eller barn under 3 år. Detta innebär inte att de aldrig kan äta eller dricka något som innehåller Canderel; det är helt enkelt så att växande barn behöver kolhydrater, inklusive socker, för att växa och utvecklas hälsosamt.

d. För barn som är beroende av insulin för sin diabetes, kan Canderel vara till hjälp, eftersom det gör att även dessa barn kan njuta av sötsaker utan att det påverkar kosthållningen.

Kan ammande kvinnor använda Canderel?

Ja. Flera studier har visat att Canderels huvudingrediens, aspartam*, ändrar modersmjölkens sammansättning mindre än en måltid som innehåller normala proteinnivåer. Vi bekräftar därför att Canderel kan användas av ammande mödrar utan att det påverkar barnet.

Är Canderel lämpligt för diabetiker, vegetarianer och glutenallergiker? Är det kosher?

Ja. Canderel tabletter och strö lämpar sig väl för diabetiker, eftersom det innehåller så få kolhydrater per portion att förändringen av blodsockernivån är försumbar. Canderel tabletter och strö är även lämplig för vegetarianer och innehåller inget gluten. Canderel tabletter och strö är koshercertifierade.

Vad är Canderels GI-värde?

Lågt. Det glykemiska indexet (GI) är ett jämförande mått mellan kroppens reaktion på glykos (referenssubstansen) och kroppens reaktion på det livsmedel som testas. Det är alltså ett mått på hur snabbt blodsockret höjs.

Canderel, liksom de flesta sötningsmedel på marknaden, innehåller kolhydrater (upp till 95% av produkten) som utfyllnad. På grund av hur GI mäts (friska frivilliga får en fast mängd glukos och, separat, samma mängd av det testade livsmedlet) får Canderel höga GI värden. Dock är Canderels GI helt meningslöst, eftersom du inte äter lika mycket (i vikt) av Canderel som av socker. Eftersom sötningsingredienserna i Canderel har en mycket intensiv sötma, räcker det med mycket små mängder för att uppnå samma sötma som med socker. Detta innebär att kroppens reaktion till ett normalt intag av Canderel för att uppnå sötma är detsamma som hos livsmedel med lågt GI.

Varför innehåller Canderel laktos respektive maltodextrin?

Aspartam och Acesulfam-K är intensiva sötningsmedel (ca 200 ggr sötare än socker). Av denna anledning ”tunnas” sötningsmedlen i Canderels tabletter ut med laktos och i Canderel strö med maltodextrin. Dessa båda tillsatser gör en dosering av bordssötningsmedel möjligt.Sötningsingredienserna


Vad är aspartam?

Aspartam är ett mycket intensivt sötningsmedel. ”Sötningsmedel” eftersom den har en söt smak och ”mycket intensivt” eftersom det är ca 200 gånger sötare än socker. Aspartam upptäcktes 1965 av dr Schlatter och är uppbyggt av en kombination av 2 aminosyror: asparaginsyra och fenylalanin. Dessa komponenter upptas i sin tur av kroppen och används på samma sätt som de som härrör från andra livsmedel som innehåller protein. I likhet med alla proteiner, innehåller aspartam 4 kcal per gram. Eftersom den har en så hög sötningsintensitet, kan det dock användas i mycket små kvantiteter och tillför därför nästan inga kalorier alls till maten som den används i.

Är Canderel utförligt testat?

Ja! Aspartam är en av de livsmedelstillsatser som har genomgått de mest utförliga studierna. Nästan 200 kontrollerade test har fastställt att det är helt riskfritt. Både i EU (Scientific Committe for Foodstuffs) och i USA (Food and Drug Administration) finns statliga myndigheter som fastställer vilka tillsatser som får finnas i maten. Dessa tillsatser testas noggrant innan godkännandet. För mer information om detta, besök International Sweeteners Organisations hemsida eller Svenska Livsmedelsverket.

Bör de som lider av sjukdomen PKU (Fenylketonuri) äta Canderel?

Fenylketonuri är en mycket ovanlig genetisk sjukdom som förhindrar dem som lider av sjukdomen från att bryta ner aminosyran fenylalanin. Barn som lider av sjukdomen bör gå på en diet som innehåller mycket lite fenylalanin ändå från det de föds och resten av livet. Märkning finns på livsmedel som innehåller fenylalanin.

Är det sant att aspartam orsakar hälsoproblem i vissa fall (huvudvärk, matsmältningsproblem etc.)?

Nej. Vetenskapliga studier bekräftar att det inte finns något som helst samband mellan några av dessa symptom och användningen av aspartam. Med mer än 250 miljoner regelbundna användare av aspartam i hela värden, är det oundviklig att några av dem lider av hälsoproblem medan de använder produkter som innehåller aspartam. Det faktum att dessa händelser råkar sammanfalla, innebär inte att ett orsak- och verkanförhållande mellan symptomen och aspartam är bekräftat.

Är det sant att aspartam kan orsaka hungerskänslor?

Nej, aspartam leder inte till att aptiten ökar, precis som det inte leder till viktökning. Aspartam kan, om det används i en balanserad diet som kontrollerar kalorierna, faktisk hjälpa människor att gå ner i vikt. I en sammanfattning av 45 studier som alla behandlar detta ämne och som är utförda av internationella forskare, skriver Dr Barbara Rolls, som anses vara den mest framstående specialisten, följande:* ”Aspartam ökar inte intaget av föda; både studier under kort och lång tid har visat att konsumtionen av mat och dryck som är sötade med aspartam antingen inte visar någon skillnad, eller en minskning, av födointaget.” Dr Barbara Rolls slutsats är att aspartam kan vara till hjälp för en person som går på ett diet- och träningsprogram. Det har aldrig funnits någon grund i påståendet att aspartam orsakar viktökning.

* Källor: B.J. Rolls. Effects of intense sweeteners on hunger, food intake, and body weight : a review. Am. J. Clin. Nutr. - 1991, 53 : 872-8 B.J. Rolls. Effects of drinks sweetened with sucrose or aspartame on hunger, thirst and food intake in men. Physiology and Behavior - Vol. 48, pp. 19-26,1990

Vad är acesulfam-K, Canderels andra sötningsingrediens?

Acesulfam-K upptäcktes 1967. Det är ett mycket intensivt sötningsmedel utan kalorier. Liksom aspartam är det ca 200 gånger sötare än sukros. Acesulfam-K har en ren söt smak som snabbt uppfattas och som inte dröjer sig kvar. Acesulfam-K är en idealisk komponent att blanda med eftersom den har synergier med många andra sötningsmedel. Dess främsta fördel är dess snabba och höga sötningsintensitet. Den säkra användningen av acesulfam-K stöds av mer än 90 studier som är genomförda under 15 år. Liksom alla andra mycket intensiva sötningsmedel har den blivit godkänd i mer än 100 länder.

Vilka sötningsmedel finns på marknaden idag och vad innehåller de?

- Besök gärna International Sweeteners Association för mer information
- Livsmedelsverket har också information om sötningsmedel
- Om du har fler frågor, kontakta oss gärna

Retourner à l'accueil
Aspartame: une alternative salutaire et saine au sucre Vad är stevia?